7. Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali

Aktiffelsefe Kültür Derneği tarafından daha önce 6 kez gerçekleştirilen ve 7. si Anadolu Üniversitesi işbirliği ile bu sene düzenlenen Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali’nde “FELSEFE” teması işlendi.

Açılışı, 7 Kasım 2012 Çarşamba günü yapılan festival kapsamındaki Karikatür Sergisi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde 30 Kasım 2012 tarihine kadar gezilebilecek. ‘Felsefe’ konulu festivale bu yıl 38 farklı ülkeden, 137 karikatürist toplamda 444 eser ile katıldı. Festival danışmanı Tan Oral başkanlığındaki düzenleme kurulu tarafından seçilen 65 eser Karikatür Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor.

Karikatür Müzesi açılıştaki yoğun ilgiden dolayı dışarı taştı.

Sergi açılışına Vali yardımcısı Sayın Ömer Faruk Günay, Anadolu Üniversitesi rektör yardımcısı Sayın Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recai Dönmez, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Bilgehan Uzuner katıldı. Açılışta konuşan Eğitim Karikatürleri Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Sadettin Aygün, Anadolu Üniversitesi olarak Aktiffelsefe ile böyle bir organizasyon gerçekleştirmekten dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Anadolu Üniversitesi’nde Konser, Dans Gösterisi ve Panel için uzun bir kuyruk oluşmuştu.

Açılış sonrasında Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi’nde ‘Karikatür ve Felsefe’ konulu bir panel düzenlendi. Panelde konuşmacı olarak karikatürist, mimar, yazar Tan Oral, Aktiffelsefe Dernek Genel Başkanı Oya Uysal, Yunanistan’tan konuk olarak katılan karikatürist Giannis Geroulias, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Bahadır Gülmez, karikatürist İzel Rozental ve moderator olarak Aktiffelsefe Eskişehir Şube başkanı Ezgi Uzgel Özkan yer aldı. Panel öncesinde ise AFMA Müzik Grubu’nun açılış konseri ve Aktiffelsefe gönüllüleri tarafından Platon’un Mağara Mitosu’nu konu alan bir modern dans gösterisi yapıldı.

Festival Danışmanı Tan Oral paneldeki konuşmasında, ‘’Karikatüristler siyah mürekkebe kalemlerini batırarak Güneşi çizerler , karikatür ve felsefenin ortak yanı merak duygusudur. İnsan bulunduğu çağda hayatın sonlu olduğu gerçeğiyle karşılaşır ve hayatının geri kalan kısmında ya bu gerçekten kaçmayı ya da üstesinden gelmeyi seçer. Felsefe ve karikatür sanatı, her ikisi için de iyi bir yol olarak kullanılır’’dedi.

Aktiffelsefe Dernek Genel Başkanı Oya Uysal, “Tüm insanlar hayatta sorularına yanıt arayan öğrencilerdir, felsefe bir yaşam biçimidir ve sadece düşünmek değildir düşündüğünü yaşayarak gerçekleştiren bir eylem sürecidir. Herkesin ortak arayışı doğrulardır ama herkesin yöntemi farklıdır. Doğruyu bulmaktaki filozofların pratik tavsiyesi ise hayatta kalıcı değerler ile hareket etmektir “ dedi.

Giannis Geroulias yaptığı konuşmada, “Felsefe ve karikatür bir futbol maçına benzer, karikatür çizmeden önce düşünmek gerekir, maçın galibi felsefedir. Felsefe de karikatür sanatı da ideal olanın peşindedir ve her ikisi de ifade özgürlüğü bulunan toplumlarda varolur” dedi.

Prof.Dr.Bahadır Gülmez yaptığı konuşmada “Karikatür sanatı ‘Gülen Düşünce’ dir. Karikatür direkt ve açık bir şekilde sanatsevere hitap eder ve onu düşünmeye çağırır’’dedi.

Karikatürist İzel Rozental; ‘’Felsefe karikatüre kıyasla çok daha ciddi bir iştir, Felsefe şık bir smokin giymiş adam, karikatür ise ayaklarına geçirdiği terlikler gibidir. Felsefe, karikatür sanatında vurgulanan espriden yola çıkarak çok daha geniş çıkarımlar yapabilir’’dedi.

Moderatör Aktif Felsefe Eskişehir Şubesi Yön.Kur.Başkanı Ezgi Özkan ise konuşmacıların fikirlerini özetledikten sonra Kasım Ayının 3. Perşembe gününün Unesco tarafından Tüm Dünyada felsefe günü olarak kutlandığını ve bu önerinin Türkiye tarafından yapıldığını söyledi. Kasım ayı içinde düzenlenen festivalin konusunu Felsefe olarak seçtiklerini söyledi.

Istanbul’dan gelen karikatüristler Eskişehir’de sanata gösterilen bu ilgiden çok büyük memnuniyet duyduklarını dile getirerek şehirden ayrıldılar.