Geleneksel Türkiye Fotoğraf Yarışması

Hakkında

Anadolu toprakları üzerinde mevcut ve kaybolmaya yüz tutan değerler, kültürel miras adına korunması ve belgesel fotoğrafçılığına katkı sağlaması amacıyla yarışmamız kapsamında belgelenmektedir. Aktiffelsefe, bu amaçla belgesel fotoğrafçılık alanında “Geleneksel Türkiye” temasını 1991 yılından itibaren işleyerek Türkiye’de olmayan bir envantere sahiplik etmektedir.

Neden Geleneksel Türkiye? Gelenek, birikmiş tecrübenin, şekil içerisinde yansımasıdır ve gelecek kuşakların daha güzel yaşamaları için imkânlar sunar. Elbette ki geçmişteki her şey gelenek değildir, geçmişteki değerli olan ve geleceğe aktarılmasında fayda olan geleneklerimizdir. 1991 yılında, hızlı gelişen Türkiye’de kaybolmaya yüz tutan değerlerin belgelenmesi, yeni ile yer değiştirirken değerli olanın en azından kültür hafızamız içerisinde kalmasına katkı sağlaması amaçlanmıştır. “Geleneklerimiz” konusu ile başlayan yarışmamız, Kıyafetlerimiz, Tarımsal Yaşantı, El Sanatlarımız, Mimari ve İç Mekan, Alışveriş, Oyunlarımız, Şenliklerimiz, Ulaşım, Düğün ve Törenlerimiz, Çevre, İnançlarımız, Müzik ve Yaşam, Esnaf, Sofralarımız, Denizlerimiz ve Göllerimiz, Orman ve İnsan alt konuları ile Türkiye’de olmayan bir envantere sahip oldu. Kaybolmaya yüz tutan geleneklerimizi fotoğraflarla belgelemeyi, arşivlemeyi, tanıtmayı ve fotoğraf sanatına katkıda bulunmayı amaç edinen yarışmamıza bu güne kadar 1000’den fazla fotoğraf sanatçısı, 7000’den fazla eseriyle renk kattı.

Araştırmacılar için; kültürlerin buluştuğu Anadolu’nun ortaya koyduğu bu evrensel ve ebedi değerlerin, daha ileriye taşıması dileriz.

 

“…sanat, doğadaki güzel bir şeyin tasarımlanması değildir, doğadaki herhangi bir şeyin güzel tasarımlanmasıdır.” I. Kant

JURİ

Ozan Sağdıç, Devlet Fotoğraf Sanatçısı
Mehmet Arslan Güven,  Fotoğraf Sanatçısı
Abdullah Gündüz, Folklor Araştırmacısı
Adnan Polat, Fotoğraf Sanatçısı
Uğur Kavas, Araştırmacı Foto Muhabiri
Eray Kanımtürk, Dernek Üyesi ve Fotoğraf Sanatçısı
Nazım Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi
Aynı zamanda, Sıtkı Fırat, Mehmet Baltacı, Erol Karaca, Hakan Baykal, Osman M.Topçuoğlu, Ferim Çıkgel, İbrahim Demirel, Tuğrul Çakar da 20 yıl süresi içerisinde farklı dönemlerde jüri üyeliği yapmıştır. Kendilerine teşekkür ediyoruz.