Dünya Etik Günü Konferansı: Doğa ve Etik

Dünya Etik Günü ve Haftasını, Doğa ve Etik konulu konferansımızla kutluyoruz.
26 Mayıs Cumartesi günü Şube Başkanımız Eda Karakaş’ın sunumuyla “Doğa ve Etik” konulu konferans gerçekleştirildi. Katılımcıların ilgisiyle karşılanan konferansın ilk bölümünde yaşadığımız dünyanın ekolojik sorunları ele alınırken ikinci kısımda doğa ile bir bütün halde yaşayan, “İnsan doğadan uzaklaştıkça kalbi katılaşır” diyen Kızılderililerin ilham verici doğa yaklaşımlarıyla etik değerlere vurgu yapıldı. Konferanstan bazı satır başları şu şekildeydi:

“Toprak insana değil, insan toprağa aittir. Ve bu dünyadaki her şey, bir ailenin fertlerini birbirine bağlayan kan gibi ortaktır ve birbirine bağlıdır. Bu nedenle de dünyanın başına gelen her felaket insanoğlunun da başına gelmiş sayılır.” – Kızılderili Şefi, Seattle Kabilesi

İnsan bugün ekolojik sorunlarla nasıl mücadele edeceğini tartışadursun Kızılderililer bize eski zamanlardan bir ipucu uzatıyor. Kirlenen, kuruyan sadece nehirler göller ağaçlar mı? Yoksa insan da duygusal ve fikirsel olarak kirleniyor, kuruyor mu? Biz ne kadar çevre temizliği yaparsak yapalım zihinsel kirliliği temizlemedikten sonra, zihinsel tutumumuzu değiştirmedikten sonra kirlilik ne yazık ki devam edecek. Çevreyi temizlerken gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek için önce kendimizden başlayarak; daha iyi, daha adil, daha cömert, daha hoşgörülü, daha sevgi dolu, daha merhametli bireyler olabiliriz. İçimizdeki erdemlerin yeniden yeşermesine yardım edebilir ve doğayla gerçekten dost olabiliriz.Kızılderililerin dediği gibi “Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, onu çocuklarımızdan ödünç aldık”... Eğer bu bilinçle yaklaşırsak etik değerleri hayatımıza uygulayarak daha iyi bir dünyayı inşa edebilir ve gelecek nesillerden aldığımız emaneti daha iyi bir şekilde teslim edebiliriz.

Son olarak her şeyi hızla tükettiğimiz bu çağda; felsefe çalışmayı, etik değerlere sahip çıkmayı, doğayla uyumlu yaşamayı ve daha az tüketmeyi bir çözüm olarak sayabiliriz. Şunu unutmayalım ki satın aldığımız ambalajlı her ürün geleceğin çöpünü de satın almaktır, bu nedenle pratik olarak ihtiyaç olmadıkça tüketmemek ve kendimize yetecek kadar üretebilmek konusunda kararlı olmaya ihtiyacımız var. Daha iyi bir insan ve daha iyi bir dünya için, hepimizin içinde bulunan erdemleri yeniden hatırlamak ve gönüllü faaliyetlerle çevremize ve yaşadığımız dünyaya faydalı bireyler olmak için fırsat olsun.

Aktiffelsefe Kadıköy Şubesi
General Asım Gündüz Cad. NO: 37/5
Kadıköy Halk Eğitim yanı Ziraat Bankası üstü, 3. Kat
Tel: 0216 336 3611
Eposta: [email protected]
www.aktiffelsefekadikoy.org